//Γιαγιαδίστικη κολοκυθόπιτα

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Αν η γιαγιά μου ήταν πίτα θα ήταν γλυκιά κολοκυθόπιτα κι αν οι χειμωνιάτικες Κυριακές μου στο σπίτι είχαν άρωμα θα ήταν αυτό του κανελογαρίφαλου και της καραμελωμένης ζάχαρης. Πληθωρική μέσα στην απλότητά της, μια παραδοσιακή συνταγή που κάνει το τέλειο επιδόρπιο.

Της Ζωής Παπαφωτίου

 

Υλικά

Για 1 μεγάλο ταψί του φούρνου (τετράγωνο ή στρογγυλό)

1 ½ κιλό κολοκύθα γλυκιά (πορτοκαλίαχλαδόσχημη), τριμμένη στον χοντρό τρίφτη

6 χωριάτικά φύλλα

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 φλ. αμύγδαλα λευκά (χωρίς φλούδα), καβουρδισμένα

½ φλ. σταφίδες μαύρες

½ φλ. σταφίδες ξανθές

2 κ.σ. σουσάμι

1 κ.σ. ρύζι

1 κ.σ. μέλι

1 πρέζα αλάτι

1 φλ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική

2κ.γ. κανέλα

1κ.γ. γαρίφαλο

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε την κολοκύθα. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, το σουσάμι, το ρύζι, το μέλι, το αλάτι, τη μισή ζάχαρη, τη μισή κανέλα και το μισό γαρίφαλο. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο. Λαδώνουμε και πάλι καλά και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνειά του με 1 κουταλιά από το μείγμα της ζάχαρης με τα κανελογαρίφαλα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (φύλλο, λάδι, ζάχαρη) με 2 ακόμη φύλλα. Από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δυο φύλλα (φύλλο, λάδι, ζάχαρη). Στρώνουμε το τρίτο φύλλο και λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια του καθώς και τα περισσεύματα όλων των υπόλοιπων φύλλων που εξέχουν από το ταψί (αυτή τη φορά δεν πασπαλίζουμε με ζάχαρη).

Γυρίζουμε προσεκτικά τα περισσεύματα προς τα μέσα τυλίγοντας τα σε κόθρο (στεφάνι τυλιγμένου φύλλου γύρω από την πίτα) ώστε να «εγκλωβιστεί» η γέμιση και να μην χυθεί στο ψήσιμο. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και ραντίζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας ώστε να κρατηθεί το φύλλο τραγανό στο ψήσιμο χωρίς να καεί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια για να είναι ευκολότερο να την κόψουμε μετά το ψήσιμο χωρίς να θρυμματιστεί το πάνω πάνω φύλλο. Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα στο κάτω και το πάνω μέρος. Αφήνουμε να χλιάνει για 15-20 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.

Tips

  • Για να ελέγξετε αν ψήθηκε σηκώστε μια άκρη της ελαφρά με ένα μαχαίρι. Αν το κάτω μέρος έχει ροδίσει και στο ταψί δεν υπάρχουν υγρά αλλά μόνο λιπαρή ουσία, είναι έτοιμη.
  • Παραδοσιακά η συγκεκριμένη πίτα είναι νηστίσιμη γι αυτό και μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μισό ελαιόλαδο με σησαμέλαιο, η γεύση και τα αρώματα του της ταιριάζουν πολύ.
  • Εκτός πλαισίου νηστείας φτιάξτε την με αγελαδινό βούτυρο που την κάνει να θυμίζει μπακλαβά, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε φύλλα κρούστας αντί για χωριάτικα.

 

Ζωή Παπαφωτίου

Η Ζωή Παπαφωτίου είναι δημοσιογράφος γεύσης αλλά έχει ασχοληθεί κατά καιρούς και με τον πολιτισμό, τη μόδα, την ομορφιά, την τεχνολογία και την επικοινωνία, ό,τι κι αν αυτή σημαίνει. Έχει σπουδάσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκτοτε μοιράζεται το πάθος της για τη γαστρονομία με κάθε ευκαιρία: εφημερίδες, περιοδικά, sites(Athens VoiceBHMAgourmet, αλάτι&πιπέρι. κ.ά.) …οικογενειακά τραπέζια, φιλικά καλέσματα, παρεΐστικα γεύματα. Με δυο λόγια όταν δεν γράφει μαγειρεύει και όταν δεν μαγειρεύει γράφει. Σε κάθε περίπτωση απολαμβάνει να μοιράζεται το σημαντικότερο υλικό, την αγάπη.

2018-02-04T09:47:47+00:00 Μη κατηγοριοποιημένο|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιαγιαδίστικη κολοκυθόπιτα