//Ο Χρηστάκης τρώει έξω #5

Το Σχολείο, τα τορτελίνια και το περγαμόντο.

 

Το Σχολείο…

Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζω το αγαπημένο εστιατόριο του Χρηστάκη (κι ένα απο τα πιο αγαπημένα των γονιών του επίσης): το Scuola στο Ναύπλιο. Είναι που είναι το Ναύπλιο kidsfriendly από μόνο του, κάθε φορά που πάμε τρέχουμε στην κυριολεξία για φαγητό σ’αυτό το μαγαζί. Μικρό ιταλικό, pizzabar γράφει απέξω, αλλά εκτός από τις πίτσες και οι μακαρονάδες απλά αγγίζουν την τελειότητα.

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2016 που κάναμε διακοπές στο Τολό και βρεθήκαμε ένα βράδυ στο Ναύπλιο όπου και μας έπιασε μια λαχτάρα για πίτσα. Μπήκαμε σε ένα άσχετο μαγαζί με ρούχα και ρωτήσαμε αν ξέρουν καμιά καλή πιτσαρία και μας έστειλαν εκεί -να ‘ναι καλά οι άνθρωποι!

Το Scuola που στα ιταλικά σημαίνει σχολείο είναι ένα μικρό μαγαζί σε σκούρες αποχρώσεις με τεράστια βιβλιοθήκη και μαυροπίνακα, πράγμα που το έκανε να μπει αμέσως στην καρδούλα μου. Τα καθίσματα είναι άνετα, έχει παιδικά καρεκλάκια και η βιβλιοθήκη αν κι έχει και πολλά άσχετα βιβλία πιθανόν για να συμπληρώνουν το ντεκόρ, απασχόλησε τον Χρηστάκη μια χαρά μέχρι να έρθει το φαγητό.

 

Και τι φαγητό! Τα ζυμαρικά είναι τέλεια βρασμένα και οι σάλτσες πλούσιες χωρίς να είναι σούπα, η πίτσα σερβίρεται σε ξύλινο υπερυψωμένο δίσκο και η ζύμη είναι απλά τέλεια και οι σαλάτες είναι πελώριες και πεντανόστιμες. Την πρώτη φορά δοκίμασα πίτσα την οποία τελείωσα σχεδόν ολάκερη μοναχή μου χωρίς να το πάρω χαμπάρι μέχρι τη στιγμή που έκανα να σηκωθώ από το τραπέζι. Τη δεύτερη φορά όμως το φαγητό ήταν πραγματική αποκάλυψη. Επειδή σε αντίθεση με τον Χρήστο, δεν είμαι και πολύ φαν των ζυμαρικών, κάθε φορά που βρίσκομαι σε ιταλικό εστιατόριο δοκιμάζω όλα τα εναλλακτικά πιάτα

.

 

…τα τορτελίνια,

 

Εκεί λοιπόν έπεσε το μάτι μου σε ένα παράρτημα του μενού με φρέσκα ζυμαρικά. Τορτελίνια έλεγε με χοιρινό μπερζέ και κάτι άλλα που δεν πρόσεξα εκείνη την ώρα αλλά επειδή αγαπώ το λάδι τρούφας το πήρα χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένα πράγμα έχω να πω: συγχαρητήρια στο μάγειρα! Λιαστή ντομάτα και τυριά και μανιτάρια και χοιρινό και λάδι τρούφας κι ένας χαμός γενικότερα κι εγώ να μουγκρίζω σαν τη χαζή σε κάθε μπουκιά. Την τελευταία φορά δοκίμασα και κάτι θεϊκά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι σε μια σάλτσα κολοκύθας με μπέικον και με έπιασε κάτι σαν στενοχώρια που δεν έχει γίνει ακόμα παράρτημα Scuola στην Αθήνα. Αλλά είπαμε: το Ναύπλιο είναι κοντά και είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου!

 

…και το περγαμόντο

Δυστυχώς δεν έχω να προτείνω κάποιο επιδόρπιο γιατί όλες τις φορές κράτησα μια γωνίτσα στο στομάχι μου για τους ονειρεμένους λουκουμάδες του Περγαμόντο που βρίσκεται κανένα δεκάλεπτο περπάτημα από εκεί -να προλάβεις να κάψεις και καμιά θερμίδα γιατί αυτό που ακολουθεί πάντα είναι απλά απερίγραπτο: μικροί, τραγανιστοί, μοσχοβολιστοί λουκουμάδες, βουτηγμένοι σε μέλι ή σοκολάτα γάλακτος μαζί με παγωτό.

Την τελευταία φορά ζήτησα να μου προτείνουν αυτοί κάτι για να μην κοιτάω τον κατάλογο μία ώρα προσπαθώντας να αποφασίσω τί μου αρέσει λιγότερο και να φτάσω δια της ατόπου σε αυτό που μου αρέσει! Μου ετοίμασαν λοιπόν λουκουμάδες βουτηγμένους σε άσπρη πραλίνα και δίπλα παγωτό κανέλα τους οποίους μοιράστηκα με τον Χρηστάκη που απλά κατάπινε και ξανάνοιγε το στόμα σαν ψαράκι για τον επόμενο λουκουμά. Και είναι μέρες που πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται πότε θα μπορούσα να στριμώξω ένα Ναύπλιο για να μπορέσω να ξαναζήσω αυτές τις μοναδικές στιγμές γευστικής ηδονής…

 

InfoScuola | Μπουμπουλίνας 39, Ναύπλιο, 27520 99431, 15-20 ευρώ/άτομο

Περγαμόντο| Φαρμακοπουλών 2, Ναύπλιο, 27520 24570

 

Η Βίκυ Μωραγιάννη είναι καθηγήτρια ξένων γλωσσών αλλά έχει ασχοληθεί κατά καιρούς και με μεταφράσεις και μάρκετινγκ. Έχει σπουδάσει Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α και Ιστορία Λογοτεχνίας και Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι με ειδίκευση στη Λογοτεχνία του 18ου αιώνα. Έχει πάθος με το θέατρο, τον κινηματογράφο, το διάβασμα και το φαγητό. Γράφει στο blog Η Αλίκη στη Χώρα των Μεγάλων, ιστορίες από το οποίο συμπεριλαμβάνονται στο ομότιτλο βιβλίο. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Παρίσι στον Κύβο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

2017-09-09T16:21:36+00:00 Ο Χρηστάκης τρώει έξω|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Χρηστάκης τρώει έξω #5