//Σπιτική πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα

Η πιο αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων γίνεται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι!

Της Ζωής Παπαφωτίου


Για 1 βάζο των 500 ml

Προετοιμασία: 15´ ψήσιμο: 10’-12´ αναμονή: 15’-20´

Υλικά
1 κούπα ωμά φουντούκια
1κ.σ. ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο
1 κ.σ. ταχίνι
2κ.σ. ζάχαρη άχνη
2κ.σ. κακάο
1 λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
1 πρέζα αλάτι
350γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Απλώνουμε πάνω τα φουντούκια και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αποσύρουμε και μεταφέρουμε τα φουντούκια σε μια βαμβακερή πετσέτα, τα τυλίγουμε και τα τρίβουμε καλά με τα χέρια μας για να ξεκολλήσουν οι φλούδες. Αφήνουμε 15-20 λεπτά, να κρυώσουν καλά. Τα ρίχνουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο, το ταχίνι, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε μεταλλικό μπολ εφαρμοσμένο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπενμαρί*) βάζουμε την κουβερτούρα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μούλτι και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα και να δημιουργηθεί μια βελούδινη κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς και τη μεταφέρουμε σε γυάλινο βάζο.

Tip: Διατηρήστε την στο ντουλάπι, μέχρι και 2 εβδομάδες. Αποφύγετε να την βάλετε στο ψυγείο γιατί θα σφίξει και θα χάσει τη βελούδινη υφή της.
Παραλλαγή: Για επιπλέον γεύση και τραγανή υφή μπορείτε να προσθέσετε ½ φλ. σταγόνες καραμέλας (θα τις βρείτε στα ράφια με είδη ζαχαροπλαστικής, στα σουπερμάρκετ).

Info
* Γιατί μπενμαρί; Για να μην καούν ή κόψουν τα υλικά από την απότομη και άμεση επαφή τους με την υψηλή θερμοκρασία. Όταν θέλουμε να λιώσουμε ένα ευαίσθητο υλικό, τις περισσότερες φορές σοκολάτα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε αυτήν την τεχνική. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, σε μέτρια φωτιά, εφαρμόζουμε ένα μεταλλικό μπολ με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή της κατσαρόλας ώστε να μη βυθίζεται. Φροντίζουμε το μπολ μας να είναι τελείως στεγνό εσωτερικά γιατί τα υπολείμματα νερού μπορεί να αλλοιώσουν την υφή της σοκολάτας. Τη ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Ετσι, λιώνει σωστά χωρίς να χάνει τη βελούδινη υφή της.

2017-10-22T14:11:32+00:00 Μη κατηγοριοποιημένο|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σπιτική πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα