//Το φόρεμα που σφυρίζει

Εικονογράφηση: Καίσαρας Βρεττός

Της Ιωάννας Μπαμπέτα

Η μαμά μου είναι η πιο όμορφη απ’ όλες! Όταν περπατά τα τακούνια της κάνουν «κλικ – κλακ» στο πεζοδρόμιο και τα μαλλιά της μοιάζουν με ξανθά κύματα που χαϊδεύουν την αμμουδιά. Ναι, είναι όμορφη η μαμά μου.

             Ένα από τα φορέματα της μαμάς, το έχω ονομάσει το «φόρεμα που σφυρίζει».

Κάθε φορά που το φοράει, διάφοροι κύριοι που συναντάμε στο δρόμο, σφυρίζουν. Η μαμά με κρατάει από το χέρι και συνεχίζει να περπατά στο πεζοδρόμιο «κλικ – κλακ» με τα τακούνια της. Κι εγώ φουσκώνω από περηφάνια.

                     Το απόγευμα λέω στον μπαμπά για το «φόρεμα που σφυρίζει».

Ο μπαμπάς δεν λέει τίποτα. Μόνο με κοιτάζει. Ίσως δεν χαίρεται γιατί εκείνος δεν ξέρει να σφυρίζει. Ξέρει να κάνει τεράστιες τσιχλόφουσκες. Ξέρει να κάνει τις ωραιότερες βουτιές στη θάλασσα. Ξέρει να μαγειρεύει νόστιμο παστίτσιο. Να σφυρίζει, όμως, δεν ξέρει.

             Μου αρέσει να ανοίγω την ντουλάπα της μαμάς και να κοιτώ τα ρούχα της.

Όταν έρχεται η φίλη μου η Κατερίνα, η μαμά μάς αφήνει να τα δοκιμάσουμε. Μόνο το «φόρεμα που σφυρίζει» δεν θέλω να αγγίξει η Κατερίνα. Είναι το πιο όμορφο απ’ όλα. Έχει όλα τα αγαπημένα μου χρώματα και μια ζώνη στη μέση.

Αν ήμουν στη θέση της μαμάς θα φορούσα κάθε μέρα αυτό γιατί θα ήθελα κάθε μέρα να είμαι τόσο όμορφη. Δεν της το λέω όμως γιατί δεν θέλω να το χαλάσει. Θέλω όταν μεγαλώσω να το φορέσω κι εγώ.

Χτες το απόγευμα, θα πηγαίναμε βόλτα όλοι μαζί. Η μαμά έβαλε το «φόρεμα που σφυρίζει». Καθώς κατέβαινε τη σκάλα, ο μπαμπάς την κοιτούσε.

 

 

Είμαι σίγουρη πως ήθελε να σφυρίξει. Είμαι σίγουρη πως αν μασούσε τσίχλα θα έκανε τη μεγαλύτερη τσιχλόφουσκα του κόσμου. Αν είχε τα υλικά θα έφτιαχνε το πιο νόστιμο παστίτσιο του κόσμου. Κι αν ήμαστε στη θάλασσα θα έκανε την πιο εντυπωσιακή βουτιά σε όλο τον κόσμο.

Δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά όμως. Είπε μόνο: «Είσαι πολύ όμορφη, αγάπη μου! Είναι υπέροχο το φόρεμά σου!»

Κι αυτό ήταν σαν το μελωδικότερο σφύριγμα σε όλο τον κόσμο.

 

Ιωάννα Μπαμπέτα

Η Ιωάννα Μπαμπέτα σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιo Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις. Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Διατηρεί τη δική της στήλη «Βιβλία από όλο τον κόσμο», στο ένθετο «Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου», της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Η Φωνή της Κω» (www.kosvoice.gr).Είναι Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Boardon Books for Young People) και της SCBWI (Society of Children’s Book Writers and Illustrators).

2017-07-27T08:01:22+00:00 Μη κατηγοριοποιημένο|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το φόρεμα που σφυρίζει