//Τσικνοπεμπτιάτικο κοτόπουλο στο φούρνο

Το υπαίθριο ψήσιμο είναι μια δύσκολη ιστορία για το βράδυ εργάσιμης ημέρας, όπως είναι η Τσικνοπέμπτη. Ιδού μια πιο πρακτική εναλλακτική για να γιορτάσετε την κρεατοφαγία στο σπίτι.

Της Ζωής Παπαφωτίου

Υλικά

Για 4 άτομα

1 κοτόπουλο (περίπου 1.500 γρ.), κομμένο παϊδάκια

Για τη μαρινάδαbbq

1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας (διαλυμένος σε ½ φλ. ζεστό νερό)

1 κ.σ. μουστάρδα

4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

1 κ.γ. μέλι

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. πάπρικα καυτερή

1 κ.γ. ξερό θυμάρι, τριμμένο

1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικάτης μαρινάδαςστο μούλτι και τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Πλένουμε το κοτόπουλο πολύ καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει σε μεγάλο σουρωτήρι και έπειτα σε απορροφητικό χαρτί  κουζίνας (προσέχοντας να μην κολλήσουν επάνω κομμάτια χαρτιού). Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή τάπερ (που να κλείνει με κάπακι) και περιχύνουμε με το μείγμα της μαρινάδας. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού η μαρινάδακαι να καλυφθεί το κοτόπουλο. Κλείνουμε με το καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Μεταφέρουμε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα σε ένα βαθύ ταψί και ψήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να πήξει η σάλτσα. Αν δεν έχουν εξατμιστεί τα υγρά και η σάλτσα είναι ακόμη αραιή, γυρίζουμε τον φούρνο στον αέρα και ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη, προσέχοντας να μην στεγνώσει το φαγητό. Αφήνουμε να χλιάνει για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε.

Tips

  • Όσο περισσότερο αφήσετε το κοτόπουλο στη μαρινάδα τόσο καλύτερα θα αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα των υλικών. Αν δεν έχετε χρόνο όμως μπορείτε απλά να τα ανακατέψτε όλα μαζί την τελευταία στιγμή και να το ψήσετε κατευθείαν.
  • Ιδανικό συνοδευτικό γι αυτό το φαγητό είναι οι φουρνιστές πατάτες αλλά και τα ψητά χειμωνιάτικα λαχανικά. Βάλτε σε ένα ταψί καρότα, σελινόριζες, γλυκοπατάτες, πιπεριές, γογγύλια, μαραθόριζες, παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι και πράσα, όλα χοντροκομμένα. Ραντίστε τα με μπόλικο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε καλά.Ψήστε τα ταυτόχρονα με το κοτόπουλο (σε άλλη θέση του φούρνου) και σερβίρετε τα μαζί περιχύνοντας με την σάλτσα του.

 

 

 

2018-02-07T09:27:09+00:00 Μη κατηγοριοποιημένο|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τσικνοπεμπτιάτικο κοτόπουλο στο φούρνο