//Φωτογραφική κουβέντα με την Ντένια Παναγάκη

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Μόλις ξεκίνησα να παρατηρώ τα υπερμεγέθη μπουκέτα λουλουδιών που στεφανώνουν τα γυναικεία πρόσωπα που φωτογράφισε η Ντένια Παναγάκη μου ήρθαν λίγο ασυναίσθητα στο μυαλό οι πίνακες του Ιταλού Giuseppe Acrimboldo (1526-1593). Στην περίπτωση των φωτογραφιών της Ντένιας τα αληθινά λουλούδια κι οι πραγματικές γυναίκες που τα φορούν στο κεφάλι τους σε μια αλά Φρίντα Κάλο και σουρεαλιστική αισθητική γεννά στον θεατή πολλές ερωτήσεις. Γιατί λουλούδια; Ποιές είναι αυτές οι γυναίκες; Και γιατί στη Σύρο;  Ρωτήσαμε για όλα αυτά την φωτογράφο Ντένια Παναγάκη -νησιώτισσα πια κι η ίδια καθώς το 2016  εγκατέλειψε την Αθήνα για να μείνει μόνιμα στην Τήνο-.

Πως εμπνεύστηκες τα φωτογραφικά project με τις γυναίκες;

Η έμπνευση ξεκίνησε από την Πάτμο, όπου είδα ότι σε ένα νησί χωρίς νερό, υπήρχαν πάρα πολλά λουλούδια! Οι γυναίκες του νησιού έχουν δημιουργήσει πλούσιους κήπους με το λιγοστό νερό που έχουν. Σε κάποια σημεία του νησιού νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε εξωτικό νησί. Έτσι αποφάσισα να αναδείξω αυτή τη δύναμη που τις έκανε να προσφέρουν απλόχερα την ομορφιά και τα αρώματα των λουλουδιών σε όλους τους επισκέπτες.

 


Τι βρίσκεις σε αυτή την θεματολογία;

Μετά την ολοκλήρωση του πρότζεκτ στην Πάτμο, κατάλαβα κάτι που δεν είχα δει νωρίτερα. Η γυναικεία ενέργεια που εξέπεμπαν οι φωτογραφίες, σε συνδυασμό με την φύση, προκαλούσε ένα συναίσθημα ηρεμίας, ευφορίας και ελπίδας στους θεατές. Μου έλεγαν ότι κοιτάζοντας τις φωτογραφίες  «ταξίδευαν»  και ξεχνούσαν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να συνεχίσω και σε άλλα νησιά. Για να προβάλλω, δηλαδή, την γυναικεία ενέργεια και δύναμη αλλά και την φροντίδα, που θα έπρεπε να δείχνουμε σαν άνθρωποι για τη φύση και για τους γύρω μας! Πιστεύω ότι στην σκληρή εποχή που ζούμε, έχουμε ξεχάσει τις έννοιες ηθική και αξίες και υπάρχει ανάγκη για μία γυναικεία ματιά και αισθητική σε όλους τους τομείς.

Πόσο εύκολο ήταν για αυτές τις γυναίκες να σταθούν μπροστά στον φακό σου; Πως αντιμετώπισαν την πρόκληση;

Στην αρχή κάποιες ήταν διστακτικές κι άλλες πιο πρόθυμες, γιατί τους άρεσε το θέμα. Στο τέλος, όλες πέρασαν πολύ καλά και δέθηκαν πολύ με τα λουλούδια τους! Υπήρχε μία μαγική στιγμή που τη νιώθαμε και οι δύο, η στιγμή που δεν υπήρχε τίποτε άλλο τριγύρω εκτός από τα λουλούδια και τις ίδιες…

 

Με τι ασχολούνται αυτές οι γυναίκες; Ποια είναι η καθημερινότητά τους;

Είναι μητέρες, σύζυγοι, κόρες, επαγγελματίες, κάποιες ασχολούνται με τα κοινά, τις τέχνες, τη φιλανθρωπία, αλλά όλες σκορπίζουν την ομορφιά και τη γυναικεία λογική, φροντίζοντας τον κόσμο στον οποίο ζούμε, κάνοντας τον καλύτερο.

 

Τι βλέπουν  οι θεατές σε αυτά τα γυναικεία πρόσωπα;

Στην αρχή χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν τί βλέπουν. Ο βομβαρδισμός χρωμάτων που δέχονται τους επηρεάζει άμεσα. Νομίζω ότι νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν τα συναισθήματα που τους προκάλεσαν οι φωτογραφίες μαζί μου και έτσι καταλαβαίνω ότι συνδέονται με τη δουλειά μου. Γενικά, φεύγουν από την έκθεση λίγο πιο αισιόδοξοι…

 

Info: ‘Γυναίκες της Σύρου’,  Αίθουσα Πρώην Ταμείο Άνω Σύρος, Ως 25/8, Ώρες λειτουργίας: 11:00-14:00 , 18:00-23:00

2017-08-17T05:52:21+00:00 Dress Pop βόλτα στην πόλη|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φωτογραφική κουβέντα με την Ντένια Παναγάκη