//Tuk tuk: Ταϊλανδέζικο street food στην πιο αυθεντική του εκδοχή

Της Ζωής Παπαφωτίου

Το μικροσκοπικό αυτό εστιατόριο στο Κουκάκι πήρε το όνομα του από τα τρίκυκλα με τα οποία κινούνται οι περισσότεροι κάτοικοι της Μπανγκόκ, αυτά που χρησιμοποιούν και οι πλανόδιοι μάγειρες-πωλητές για να μεταφέρουν τις νοστιμιές τους.

 

Χώρος βουτηγμένος στο φλοράλ και τα έντονα χρώματα, κάθε γωνιά του «έχει να σου πει μια ιστορία». Χρυσές γάτες-σύμβολα του Feng Shui για τύχη, υγεία και πλούτο, κάδρα ασιατικής τέχνης, αφίσες ταινιών από τα 60’s, βούδες, ελέφαντες, φανάρια και σημαίες, όλα ενθύμια από ταξίδια, συνθέτουν ένα εξωτικό σύμπαν.

Οι μυρωδιές σε πιάνουν από τη μύτη και πάνε κατευθείαν στην ψυχή. Οι μόλις 16 θέσεις που διαθέτει το μαγαζί κάνουν την αναμονή δεδομένη (μικρή ή μεγάλη, ανάλογα την ώρα) αλλά σχεδόν δε σε νοιάζει αφού περιμένοντας έχεις χρόνο να χαζέψεις την ανοιχτή κουζίνα. Μπαχαρικά και μυρωδικά βγάζουν τα αρώματα τους στο γουδί, ενώνονται με φρέσκα λαχανικά και νουντλς στα πυρωμένα γουόκ και με μερικά αριστοτεχνικά στροβιλίσματα πάνω στις εστίες γκαζιού παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά. Όλα μπροστά στα μάτια σου σε μια «μυσταγωγία» που σε κάνει να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα.

 

Στο Tuk Tuk θα φας αληθινό παραδοσιακό φαγητό έτσι όπως ο Μπάμπης Ασκερίδης, μάγειρας και συνιδιοκτήτης (μαζί με τον Κώστα Λάλα), έμαθε να το φτιάχνει μετά από πολλά ταξίδια στην Ασία, άπειρες ώρες μαθητείας δίπλα σε ταϊλανδέζες μαγείρισσες και μπόλικα χρόνια δουλειάς σε άλλα αντίστοιχα εστιατόρια της Αθήνας.

Αξίζει να απολαύσεις τις ιδιαίτερες αυτές γεύσεις με τον εθιμοτυπικό τρόπο σερβιρίσματος του thai: ποικιλία πιάτων στη μέση του τραπεζιού και μπόλικο ρύζι για όλους. Φυσικά υπάρχουν και τα γεύματα του ενός πιάτου ή «πιάτα του εργαζομένου» όπως τα λένε στην Ταϊλάνδη για όσους βιάζονται ή έχουν έρθει να φάνε μόνοι.

Μεγαλειώδες μέσα στην απλότητά του το ταϊλανδέζικο φαγητό βασίζεται στον πλούτο και στη φρεσκάδα των υλικών, στην ισορροπία των γεύσεων. «Μόνο αν έχεις πρόσβαση στα υλικά μιας κουζίνας μπορείς να είσαι κοντά στις γεύσεις της.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Ασκερίδης ο οποίος καθημερινά προμηθεύεται ο ίδιος τα υλικά του από τις αγορές του κέντρου της Αθήνας ανακαλύπτοντας συνεχώς «θησαυρούς».

Τα Kari pap Gai, γεμιστά πιτάκια με κοτόπουλο κάρυ και πατάτα, είναι ό,τι πρέπει για την αρχή.  Νόστιμα, ελαφρά τηγανισμένα, χωρίς ενοχλητική λαδίλα, με ωραία αρώματα. Τα Khanom Jeeb Dumplings, δηλαδή πουγκιά ατμού με χοιρινό και αρωματικά, λιώνουν στο στόμα ενώ η σάλτσα σόγιας στο πλάι τους δίνει την απαραίτητη σπιρτάδα χωρίς να υπερκαλύπτει τις υπόλοιπες γεύσεις.

 

Στη σαλάτα Yan Wun Sen με νουντλς ρυζιού, γαρίδες, ντοματίνια, φρέσκο κόλιανδρο και κρεμμυδάκια, τσίλι, φιστίκια και fish sauce η ισορροπία αλμυρού, γλυκού, ξινού και καυτερού είναι πολύ καλή. Το ίδιο και στα Pad Kee Mao ή αλλιώς Drunken Noodles που είναι φτιαγμένα με ανάμεικτα λαχανικά με τα ιδιαίτερα τραγανά και δροσερά ταϊλανδέζικα φασολάκια, τους ολόκληρους κόκκους φρέσκου πιπεριού και τον φρέσκο βασιλικό να πρωταγωνιστούν. Το πληθωρικό πράσινο κάρυ με τρυφερό κοτόπουλο, γάλα καρύδας και πιπεριές σερβίρεται σε βαθύ σκεύος για να διατηρείται ζεστό για περισσότερη ώρα.

Ευτυχώς στο Tuk Tuk δε χωράνε πειραματισμοί και πειράγματα, μόνο αγάπη για την αυθεντική street food φάση της Ταϊλάνδης που στηρίζεται στο προσιτό φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.Εδώ θα δοκιμάσεις την οικονομική εκδοχή μιας κουζίνας που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ακριβότερες εκδοχές της που προσφέρονται σε αυτήν την πόλη.

 

Thai gastro stοries

Σε αυτό το λιλιπούτειο μέρος θα ανακαλύψεις πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, είτε είσαι λάτρης των thai γεύσεων είτε «πρωτάρης». Το σέρβις έχει πάντα πρόθυμη διάθεσή για διευκρινίσεις και προτάσεις ενώ ο Μπάμπης Ασκερίδης είναι συνεχώς εκεί έτοιμος να σε μυήσει στα μυστικά. Ιδού μερικά από όσα μας έμαθε:

  • Κάθε περιοχή στην Ταϊλάνδη έχει διαφορετικό γευστικό χαρακτήρα που εξαρτάται από το αν βρίσκεται Βόρεια, Βορειοανατολικά, Κεντρικά ή Νότια, έτσι οι συνταγές έχουν άπειρες παραλλαγές.
  • Τεράστια επιρροή στη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας αποτελεί η βασιλική κουζίνα που είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της ταϊλανδέζικης κουζίνας στα αγγλικά το έγραψε η εγγονή του βασιλιά.
  • Το μυστικό ενός γεύματος είναι η ισορροπία ανάμεσα σε κάτι υγρό (κάρυ ή σούπα),κάτι στεγνό (νουντλς, stirfry κ.ο.κ.), κάτι καυτερό, κάτι δροσερό (σαλάτα) και κάτι ουδέτερο (ρύζι).
  • Στην Ταϊλάνδη παραδοσιακά δεν χρησιμοποιούν chop sticks. Η ιστορία λέει ότι πρόκειται για μια συνήθεια που έφεραν στη χώρα οι Κινέζοι μετανάστες για να τρώνε τα νουντλς που επίσης είχαν φέρει από τη χώρα τους. Οι Ταϊλανδέζοι σερβίρουν και τρώνε τα φαγητά τους με πιρούνι και κουτάλι, διαθέτουν όμως και «ξυλάκια» για τα πιάτα με νούντλς. Επίσης σε κάποιες ορεινές περιοχές παίρνουν μια ποσότητα ρυζιού (stickyrice) στο χέρι τους και τη χρησιμοποιούν ως κουτάλι.

Τιμές: σούπες €5-€6, σαλάτες €7, ορεκτικά €3,90-€6, κάρυ €8, νουντλς €7-€8,50, γεύματα (ενός πιάτου) €8-€13

Info: Βεΐκου 40, Κουκάκι, τηλ. 211 4051947 | Δευτέρα – Παρασκευή 17.30 – 23.30, Κυριακή 14.00 – 20.00

 

 

Η Ζωή Παπαφωτίου είναι δημοσιογράφος γεύσης αλλά έχει ασχοληθεί κατά καιρούς και με τον πολιτισμό, τη μόδα, την ομορφιά, την τεχνολογία και την επικοινωνία, ό,τι κι αν αυτή σημαίνει. Έχει σπουδάσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκτοτε μοιράζεται το πάθος της για τη γαστρονομία με κάθε ευκαιρία: εφημερίδες, περιοδικά, sites(Athens VoiceBHMAgourmet, αλάτι&πιπέρι. κ.ά.) …οικογενειακά τραπέζια, φιλικά καλέσματα, παρεΐστικα γεύματα. Με δυο λόγια όταν δεν γράφει μαγειρεύει και όταν δεν μαγειρεύει γράφει. Σε κάθε περίπτωση απολαμβάνει να μοιράζεται το σημαντικότερο υλικό, την αγάπη.

2018-05-29T09:22:44+00:00 Μη κατηγοριοποιημένο|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Tuk tuk: Ταϊλανδέζικο street food στην πιο αυθεντική του εκδοχή